Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2019 13:13 - Как трябва да изглежда истинския лидер
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 321 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Във Второзаконие 1:9-18, Мойсей говори за това как Бог му казал да назначи старейшини и съдии, които да му помагат да ръководи хората и да помага за разрешаването на техните спорове. Тората ни дава квалификация за тези водачи: Втор. 1:13 „Изберете измежду племената си мъже мъдри, разумни и познати; и аз ще ги поставя началници над вас.“ Втор. 1:16-17 „И в онова време заръчах на съдиите ви, като казах: изслушвайте съдебните дела на братята си, и съдете праведно между човека и брата му и чужденеца, който е при него. в съда да не гледате на лице; да изслушвате малкия, както големия; да се не боите от човешко лице, защото съдът е Божий. и всяко дело, което е много мъчно за вас, отнасяйте до мене, и аз ще го изслушвам. „

В обобщение, лидерите на общността трябва да бъдат мъдри, разбиращи, опитни, праведни, безпристрастни съдии. Те трябва да имат истинска грижа за нуждите на всички хора, чувайки и „малките“, и „големите“. Те не трябва да поемат с лекота тези отговорности, но да признават, че в крайна сметка те представляват Бог и следователно трябва да служат на общността в благоговение и смирение. Една от основните им цели била да разрешават конфликти и спорове между хората и по този начин да донесат мир.

Вероятно Яков, брат на Йешуа, да е имал предвид тези принципи на Тора, когато привиквал лидерите в ранната месианска общност. В трета глава от своето послание Яков учи, че мнозина не трябва да стават учители и ръководители, че ще бъдат съдени с по-голяма строгост поради важната си роля в общността и че имат потенциала да причинят големи щети с езика си - неща, които те говорят и учат.

Вместо да разрешават конфликти и спорове, неквалифицираните ръководители създават повече такива! Към края на глава 3 Яков обяснява, че истинските лидери трябва да са "мъдри и разбиращи", което се изразява чрез доброто им поведение. Те не трябва да бъдат мотивирани от горчива ревност и егоистична амбиция, но трябва да признаят, че служат на Бог и на хората. Те трябва да съдят справедливо с мъдрост отгоре, която е „ чиста, после миролюбива, кротка, умолима, пълна с милост и добри плодове, примирителна, нелицемерна.“ Освен това те трябва да се стремят да внасят мир в общността, а не хаос и безредие.

Тези принципи на лидерство са вечни. Те са също толкова верни за нас, колкото и за Мойсей и Яков. Не всички са призовани да бъдат учители или лидери в общността; всъщност някои хора би трябвало да бъдат обезкуражени от такава власт! Преподаването и воденето не е нещо, което трябва да се приема леко. „Всички се спъваме по много начини“, но когато един лидер се спъне, поради своето влияние, той потенциално би могъл да свали цяла общност със себе си. Ето защо лидерите биват оценявани с по-голяма строгост. Когато определяме лидери и учители в нашите общности, трябва да помислим дали са мъдри и разбиращи. Ще можем да разберем по доброто им поведение, както учи Яков. Трябва да се уверим, че те наистина са в общността за Божията слава и от истинска грижа за хората. Трябва да видим, че те имат сърце за създаване на мир, а не хаос. Ако някой търси позиция просто от егоистична амбиция - защото иска да направи някакъв „голям удар“ - тогава няма сърцето на истински лидер. Такива ще злоупотребяват с положение си в преследване на някаква егоистична печалба, което неизбежно ще доведе до крах. И така възниква големия проблем – в тези общества с такива „лидери“, се поставя на карта живота в бъдещия свят на хората от тази общност, поради изкушенията които могат да възникнат. И ако човек не признае важния зов на лидерството, той не трябва да бъде лидер.

Яков 3:1 „Братя мои, не ставайте мнозина учители, като знаете, че ще приемем по-тежко осъждане.

Молим се да сте благословени от това учение.

Шабат Шалом и нека ГОСПОД да те благослови в изпълнението на цялото Божие Слово



Тагове:   библия,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67030
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031